Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru
Mesto Bardejov

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísane do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

     V tomto školskom roku sme sa po druhýkrát zapojili do celoslovenského projektu HOVORME O JEDLE, ktorý organizuje nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. Jej cieľom je zvyšovanie úrovne vzdelania a povedomia o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, ich úlohe pri ochrane zdravia,  ich význame pri podpore regionálneho rozvoja, pri ochrane kultúrneho dedičstva a pri tvorbe a ochrane životného prostredia.  

     V rámci VI. ročníka projektu Hovorme o jedle sa naši žiaci v týždni od 15. – 19.októbra 2018 zapojili do 2 denných tém a 3 oblastí: súťažno-vzdelávacej aktivity „Hovorme o jedle“, výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“, literárnej súťaže „Kúzlo dobrého jedla“. Denné témy boli: a) Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov, b) Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek.

     Súťažno-vzdelávacia aktivita „Hovorme o jedle“a) Denná téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. P.uč. Jana Lenártová zrealizovala besedu na danú tému, ktorá bola zameraná na to, aby žiaci pochopili, aká dôležitá je strava pre fungovanie procesov v tele a že človek by nemal jesť bez výberu, len to, čo má práve k dispozícii, pretože takýto spôsob stravovania je nesprávny a často prináša nepriaznivé následky. Žiaci sa dozvedeli aj dôvody, prečo by mali dávať prednosť domácej produkcii (je čerstvá a zdravšia, je zárukou kvality a bezpečnosti, je šetrnejšia k životnému prostrediu) a jesť hlavne ovocie a zeleninu zo svojho okolia (jablká, hrušky, slivky, marhule, jahody, čerešne, ríbezle). Prípravou a ochutnávaním zeleninových a ovocných pokrmov si uvedomili potrebu každodenného prísunu vitamínov, minerálov a vlákniny do tela a orechov, ktoré sú bohaté na zdravý tuk – nenasýtené mastné kyseliny. Ochutnávku ovocia a zeleniny zrealizovali spolu so svojimi učiteľmi žiaci I. A (p.uč. D. Kavuľová), II. A (p.uč. E. Sovičová), žiaci špeciálnej triedy – V.B, VI.B, VII.B, VIII.B (p.uč. N. Simková) a žiaci VII.A(p.uč. J. Lenártová). Zhotovovaniu ovocných a zeleninových výtvorov sa spolu s p.uč. J. Lenártovou venovali žiaci IV.A a VI.A. Boli to rôzni ježkovia, jelene, labute, palmy, hríby, panáci a iné. Ovocné a zeleninové šaláty pripravovali žiaci V.A a ovocné smoothie nápoje pripravovali žiaci VIII.A (p.uč. J. Lenártová). Pripravili si celkovo tri druhy ovocných nápojov. Najprv bol citrusový, pripravený z pomarančov a grapefruitu, ďalší bol jablkový a posledný bol miešaný z hrozna a hrušiek. Na konci hodiny sa vyjadrili, ktorý nápoj im chutil najviac. Väčšina sa zhodla na tom, že jablkové smoothie je najchutnejšie, čo je veľmi dobre, lebo jablko je naše najrozšírenejšie ovocie, je najviac dostupné a veľmi zdravé (má vysoký obsah draslíka a vlákniny).

  1. b) Denná téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. Cieľom aktivít bolo prakticky si vyskúšať výrobu masla zo smotany z domáceho mlieka, pripraviť rôzne mliečne koktaily, ochutnávaním konkrétnych mliečnych produktov sa oboznámiť so širokou ponukou slovenských výrobkov. Žiaci si týmito aktivitami mali uvedomiť potrebu denne konzumovať mlieko a mliečne výrobky, pretože sú zdrojom najmä bielkovín a vápnika, dôležitého pre správny vývoj kostí a zubov. Keďže sú významnou súčasťou potravy človeka, je dôležité získavať kvalitné mlieko od slovenských farmárov a mliečne výrobky od slovenských výrobcov. Žiaci I. B triedy si na tento deň priniesli do školy slovenské jogurty a na hodine prvouky si najprv na interaktívnej tabuli vyskúšali, ako vedia napísať názvy mliečnych produktov. P.uč. V. Kriššová im ukázala fotografie farmy Busov Gaboltov v našom okrese. Potom si kreslili a maľovali obrázky na túto tému a na záver hodiny si pochutili na jogurtoch. Žiaci IV. A triedy si pod vedením p.uč. I. Ondečkovej pripravili výstrižky a obaly slovenských mliečnych produktov, ktoré triedili do skupín, riešili krátky pracovný list zameraný na túto tému, na tabuli vypĺňali tajničku na tému Tavený syr a na konci hodiny s radosťou zjedli jogurty a mliečka, ktoré si priniesli z domu. Žiaci VIII. A (p.uč. J. Lenártová) si priniesli domácu smotanu, soľ, chlieb, obyčajné mlieko, čerstvé a mrazené ovocie. V školskej jedálni za pomoci pani vedúcej sa pokúsili vyrobiť maslo. Do hlbšej nádoby vyliali smotanu, osolili a pomocou šľahača šľahali dovtedy, kým sa nevytvorili hrudky masla (zhlukovali sa tukové častice). Podmaslie, ktoré sa oddelilo od masla, vyliali do druhej nádoby (dalo sa piť, je to zdravý nápoj). Maslo vyformovali v studenej vode do jednej veľkej hrudky a ponatierali ním kúsky chleba. Potom ochutnali svoju výrobu. V druhej časti hodiny si pripravovali mliečne koktaily. Do shakera dali ovocie (banány a mrazené jahody, čučoriedky, maliny, černice) a za pár sekúnd boli koktaily hotové a ešte rýchlejšie skonzumované.

     V rámci literárnej súťaže „Kúzlo dobrého jedla“ sa pod vedením p.uč. M. Delejovej zapojila 1 žiačka Ráchel Evinová zo VI. A, ktorá napísala literárny príspevok Rozprávanie o hubách. Výtvarnú súťaž „Chutné maľovanie“ viedli p.uč. D. Kavuľová – zapojila žiakov I.A a p.uč. I. Gočová-Benková, ktorá zapojila žiakov II.A, IV.A a žiakov V.A – IX.A. Zo školského kola postúpilo 8 prác, 1 práca na dennú tému Mlieko, mliečne výrobky.... (V.Polčinová VI.A) a 7 prác na dennú tému Zelenina, ovocie, orechy... (N. Benková I.A, P. Pivovarník I.A, S. Soroka I.A, M. Polčin IV.A, I. Chovancová IV.A, D. Német VIII.A,         T. Matejová IX.A). Tieto práce sa budú uchádzať o umiestnenie v rámci celoslovenského projektu. Držíme prsty!

     Aj v školskej jedálni sa varili jedlá v duchu zdravej výživy. Mali sme možnosť ochutnať nové jedlo s názvom „Paella s kuracím mäsom“ a „Polievka slnečná“. V priebehu týždňa mali žiaci možnosť jesť jedlá na báze mlieka a mliečnych výrobkov, aj na báze zeleniny a ovocia. Boli to napr. nátierka z Lučiny s cícerom, nátierka z tuniaka so syrom, celozrnné pečivo sa maslom a tvrdým syrom s polotučným mliekom, krupicová kaša, termizovaný tvarohový dezert, zeleninová polievka so zlatou syrovou závarkou, čaj alebo voda s citrónom, s pomarančovou šťavou, koložvárska kapusta, varené zemiaky s maslom, pomaranče, brokolicová polievka, hlávkový šalát, pohánka, zemiakový šalát so zeleninou, paradajková polievka s mrkvou, polievka z fazuľových strukov. Žiaci aj pedagógovia hlasovali pomocou lístkov „chutilo“ a „nechutilo“ a pani vedúca podľa odpovedí, veríme že kladných, zaradí častejšie niektoré jedlá do jedálnička.

                                                                          Mgr. Jana Lenártová                                                                                                                                                                 

                                                   hovorme1       hovorme2        hovorme3

 

 Zverejnil : Ľubomíra Árendášová,Ing.,2018-11-05,15:40,lubomira.arendasova@bardejov.sk

 

© 2015 Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

webdesign Webdesign, tvorba web stránok

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám